Oscarit 2014: Näin akatemia äänestää

Oscarit 2014: Näin akatemia äänestää

Jääkaappi on täytetty dipattavilla vihanneksilla ja erinäisillä virvokkeilla.

On siis aika lukita veikkaukset tärkeimpiin Oscar-kategorioihin!

Katsomme isohkossa kisastudiossamme vielä ennen gaalaa kaikki lyhyen näytelmäelokuvan Oscar-ehdokkaat (myös Selma Vilhusen ja Kirsikka Saaren Pitääkö mun kaikki hoitaa?), joten jätän suosiolla kaikkien lyhytkategorioiden veikkaukset lähemmäs h-hetkeä.

Antoisaa Oscar-yötä!

Paras elokuva: 12 Years a Slave (Gravity vie tekniset elokuvapalkinnot ja ohjauksen, joten tämä on Oscar-äänestäjien puolelta laskelmoitu tunnustus oikeasti hyvälle elokuvalle.)

- ohjaaja: Alfonso Cuarón, Gravity (Muita vaihtoehtoja ei käytännössä ole, viime vuoden jättimenestyksen kapteeni on palkittava.)

- miessivuosa: Jared Leto, Dallas Buyers Club (Tämän ja McConaugheyn miespääosan väliltä Leto on varmempi valinta. Leton Rayon on rankan muodonmuutoksen vaatinut rooli joka tukee hienosti pääroolia.)

- naissivuosa: Jennifer Lawrence, American Hustle (Lawrence vai 12 Years a Slaven Lupita Nyong’o, riippuu äänestäjien kantista. American Hustlen suihkuttaminen ehdokkuuksilla painaa takaraivossa. Toisaalta JLaw sai Oscarin vasta viime vuonna. Jos taas kenialainen Nyong’o voittaa, hän olisi ensimmäinen afrikkalainen Oscarilla palkittu näyttelijä. )

- miespääosa: Leonardo DiCaprio, The Wolf of Wall Street (Kaikki veikkaavat uuden uransa kulta-aikaa elävää Matthew McConaugheyta, mutta Leo on vanha suosikki. Ja vaikka akatemian jäsenet kuinka paheksuisivat elokuvaa, DiCaprion hervoton komiikka miellytti varmasti suurinsa osaa.)

- naispääosa: Cate Blanchett, Blue Jasmine (Vaikka äänestäjien lemppari Amy Adams on jo viidettä kertaa ehdolla ja Woody Allenille on julistettu takautuva fatwa, Blanchettin heittäytyminen bipolaariseksi uneksijaksi muistetaan.)

- animaatioelokuva: Frozen (Parhaan animaatioelokuvan kategoria perustettiin Oscareihin vasta vuonna 2001. Uskokaa tai älkää, Disney ei ole voittanut sitä kertaakaan vaan lähes joka vuosi palkinto on mennyt pikkusisar-Pixarin haltuun. Muistettavilla lauluilla täytetty Frozen on ensimmäinen omilla jaloillaan Disney-Pixar-mittelössä seisova hiiritalon tuote, siksi se voittaa.)

- laulu: “Let it Go” elokuvasta Frozen (ks. yllä)

- musiikki: Alexandre Desplat, Philomena (Sadunhohtoiset klassiset musiikit ovat tämän vuoden juttu. Ks. myös Kirjavaras.)

- kuvaus: Emmanuel Lubezki, Gravity (Elokuvateatterikokemuksena omaa luokkaansa.)

- leikkaus: Christopher Rouse, Captain Phillips (Ainoa Suomeen tullut ehdokaselokuva, jota en ole vielä nähnyt. Näkemäni ja lukemani perusteella veikkaan Greengrassin merirosvoustrilleriä.)

- visuaaliset efektit: Gravity (ks. yllä)

- äänileikkaus: Gravity (sama)

- äänimiksaus: Gravity (sama, ikävä kyllä koska Coenien loistava Inside Llewyn Davis ansaitsisi tämän.)

- taiteellinen suunnittelu: Catherine Martin, Karen Murphy, The Great Gatsby (1920-luvun dekadenssia ja art decoa yhdistelleet asut yhdessä lavastuksen kanssa olivat Luhrmannin sillisalaatin saavutuksia. Toim.huom.: Palkinto tulisi silti ns. kotiin, sillä Martin ja Luhrmann ovat naimisissa.)

- pukusuunnittelu:  Michael Wilkinson, American Hustle (Oletan, että äänestäjät pelaavat tämän ja taiteellisen suunnittelun välillä niin, että megalomaaninen Gatsby saa koko hoidosta, Hustle Amy Adamsin paljastavista mekoista.)

- meikki ja hiukset: Jackass esittää: Paha pappa (Vanhukseksi maskeerattu Johnny Knoxville on avain voittoon.)

- dokumenttielokuva: The Act of Killing (Ylen osatuottama dokumenttimuodon virstanpylväs pyyhkii muilla pöytää.)

- vieraskielinen: La grande bellezza (Sorrentinon haikean loistokas Rooma-metafora voittaa Jahdin säälimättömän yhteiskuntakritiikin.)

- alkuperäiskäsikirjoitus: Spike Jonze, Her (Ainoa kilpailija on Alexander Paynen Nebraska ja Paynella on jo palkinto.)

- sovitettu käsikirjoitus: John Ridley, 12 Years a Slave (Tälle elokuvalle halutaan vielä toinen arvokas kategoria.)